Uit recente cijfers van onderzoeksinstituut Coelo blijkt dat huurders in Twenterand dit jaar gemiddeld 1009 euro betalen aan lokale lasten. Deze kosten zijn met 4 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, maar blijven relatief beperkt in vergelijking met andere gemeenten.
Vergeleken met huurders in vijftien soortgelijke gemeenten, waarvan de gemiddelde lokale lasten 1027 euro bedragen, vallen de kosten voor huurders in Twenterand lager uit.
De lokale lasten voor huiseigenaren in Twenterand bedragen dit jaar 1651 euro, iets hoger dan de 1641 euro voor huiseigenaren in vergelijkbare gemeenten. De stijging van lokale lasten voor huiseigenaren is ook hier relatief beperkt, met slechts 4 procent ten opzichte van vorig jaar.
De discussie over lokale lasten escaleert door de aankomende korting van meer dan twee miljard euro op gemeentelijke inkomsten. Met nog een jaar te gaan tot de raadsverkiezingen, zoeken gemeenten naar manieren om de financiële balans te behouden zonder diepgaande bezuinigingen door te voeren. Deze aanpassingen zouden geleidelijk over meerdere jaren moeten worden doorgevoerd.
Coelo-onderzoeker Corine Hoeben benadrukt dat belastingverhogingen voortkomen uit landelijke politieke keuzes en niet uit slecht bestuur van gemeenten. Belangenorganisaties zoals de Vereniging Eigen Huis en de ANWB vrezen dat hun achterban zal opdraaien voor lokale financiële tekorten en dringen aan op ingrijpen vanuit Den Haag.
De tarieven voor paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten in Twenterand zijn dit jaar gestegen. Een paspoort kost nu 86,85 euro, een identiteitskaart 78,50 euro en een rijbewijs 52,10 euro.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten gekozen die het meest op Twenterand lijken, waaronder Kampen, Oldebroek, Elburg en Epe. Op basis van vergelijkbare Coelo-cijfers is een gedegen analyse uitgevoerd om Twenterand te positioneren ten opzichte van deze gemeenten.