In Twenterand is een positieve ontwikkeling te zien wat betreft langdurige leegstand van woningen en panden. Uit recente cijfers van het CBS, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat het aantal langdurig leegstaande woningen begin vorig jaar is afgenomen. Er waren toen ongeveer 130 woningen die al meer dan een jaar leeg stonden, terwijl dit een jaar eerder nog 140 woningen waren.
Vergeleken met veertien gemeenten die het meest lijken op Twenterand qua fysieke omgeving, is het aantal leegstaande woningen in Twenterand hoger. Naast de 130 woningen gaat het ook om 25 leegstaande bedrijfspanden. Deze panden kunnen een potentieel doelwit vormen voor criminele activiteiten, zoals wietkwekerijen, drugslaboratoria, of geldwitwaspraktijken.
Binnen Twenterand zijn er ook zorgen over spookbewoning, waarbij stroom wordt verbruikt in woningen die officieel leegstaan. Dit fenomeen doet zich voor in 50 panden in de regio, wat mogelijk duidt op verborgen bewoning of illegale praktijken. Het aantal spookwoningen in Twenterand is bovengemiddeld in vergelijking tot soortgelijke gemeenten.
Gemeenten streven al geruime tijd naar de mogelijkheid om een 'leegstandsheffing' in te voeren om deze problematiek aan te pakken. Ondanks recente politieke druk heeft woonminister Keijzer nog geen actie ondernomen op dit gebied. De betrokkenheid van instanties zoals het CBS en de Nederlandse Vereniging van Gemeenten blijft essentieel in het monitoren en aanpakken van leegstand.