Uit recente gegevens van het CBS blijkt dat in Twenterand het percentage vrouwen dat de voornaamste kostwinner is, lager ligt dan in gemeenten die sterk op Twenterand lijken. Opvallend is dat in de afgelopen tien jaar het inkomen van vrouwen in deze gemeente sneller is gestegen dan dat van mannen.
In 2014 had slechts 6% van de vrouwen in Twenterand een hoger inkomen dan hun partners, terwijl dit percentage in 2023 groeide naar 7%. Hoewel deze stijging lager is dan het gemiddelde in vergelijkbare gemeenten, toont het een evolutie in de economische dynamiek binnen huishoudens.
Tussen 2014 en 2023 groeide het inkomen van vrouwen in Twenterand met maar liefst 44%, waarbij het jaarinkomen steeg van 15.000 euro naar 22.000 euro. Deze stijging overtreft aanzienlijk de groei in inkomen bij mannen in dezelfde periode, die van 30.000 euro naar 39.000 euro ging.
De groei van het aantal vrouwen in Twenterand die het hoogste inkomen binnen hun relatie hebben, hinkt achter op de algemene jaarlijkse groei van vrouwen die de voornaamste kostwinner zijn. Deze vergelijking sluit echter uit dat hoofdverdieners zonder partner worden meegerekend. Het percentage vrouwen met een baan groeide jaarlijks met circa 2%, maar blijft iets onder het niveau van vergelijkbare gemeenten.
In een bredere context scoort Nederland hoog op gendergelijkheid binnen Europa, waarbij alleen Zweden en Denemarken beter presteren. De gelijkheid tussen man en vrouw wordt beoordeeld op verschillende domeinen zoals gezondheid, geld, werk, macht, kennis en tijd. Nederland scoort over het algemeen boven het Europees gemiddelde, met een nadruk op gezondheid (93,4) en geld (87,9), terwijl er ruimte is voor verbetering op het gebied van kennis (70,3) en werk (79,8).